Koordirigent Harry Brasser (1946 – 2020)

Op zondag 29 november 2020 is in zijn woonplaats Veenendaal koordirigent Harry Brasser overleden. Hij was van 1976 tot 2016 dirigent van Haarlems oudste oratoriumkoor, de COV Haarlem.

Harry Brasser studeerde hobo, piano, koor- en orkestdirectie op de conservatoriumafdeling van de Vereniging Muzieklyceum in Amsterdam. Zijn leermeesters waren Frans Moonen en Jan Pasveer voor koordirectie en Anton Kersjes en Jaap Spaanderman voor orkestdirectie.

In 1976 ontving hij - op 29-jarige leeftijd - zijn diploma koordirectie en volgde hij Piet Kiel op als dirigent van de COV Haarlem. Hij verhuisde van Zaandam naar Veenendaal, maar de grote afstand zou hem niet beletten om 40 jaar lang, elke woensdagavond, met zeer veel plezier naar Haarlem te reizen, om met de honderd zangers en zangeressen te repeteren.

Zijn affiniteit met de werken van Johann Sebastian Bach kwam sterk tot uiting bij de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, een traditie die het koor al sinds 1929 in ere houdt. Hoe groot was dan ook zijn enthousiasme toen de COV Haarlem in 2000 Bach’s meesterwerk mocht uitvoeren in de Poolse steden Poznan en Leszno. Sinds 1988 organiseert het koor om de 3 à 4 jaar een buitenlandse concertreis en Harry genoot altijd met volle teugen van de reis, het werken met buitenlandse musici en het dirigeren in historische concertzalen.

Naast de Matthäus Passion voerde hij met het koor ook minder bekende werken uit, zoals A Saint Nicolas Cantate van Britten, A Child of Our Time van Tippett, Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams en Une cantate de Noël van Honegger.

De COV Haarlem is Harry heel veel dank verschuldigd en heeft jarenlang genoten van zijn muzikaliteit en grote inzet, evenals de vele concertbezoekers.