Aan het begin van het bevrijdingsjaar brengt het Haarlems Klein Koor in de Waalse Kerk het concert Verlangen naar bevrijding. Het wordt het eerste concert van het 25 leden tellende koor met de nieuwe dirigent Robert van der Vinne.

Februari 1945. Net als overig Nederland boven de rivieren, zucht Haarlem onder de Duitse bezetting. Op maandag de 12e worden op de brug over de Jan Gijzenkade in Haarlem als represaille in het openbaar acht verzetstrijders gefusilleerd. Onder hen Walraven van Hall, ook wel de bankier of zelfs de premier van het verzet genoemd. De hongerwinter loopt ten einde, Duitsland is ingesloten door de geallieerde legers en heeft de oorlog in feite al verloren, maar de bevrijding laat nog op zich wachten.

Het Haarlems Klein Koor brengt 75 jaar later - op 9 februari 2020 - een programma getiteld Verlangen naar Bevrijding. Het laat soldatenlaarzen klinken in het Sanctus uit The Armed Man van Karl Jenkins, rouwt om de slachtoffers in delen van het aangrijpende Requiem van Herbert Howells, gedenkt het bombardement op Dresden in Wie liegt die Stadt van Rudolf Mauersberger en bezingt in het Schicksalslied van Brahms het noodlot dat oorlog voor gewone mensen toch vooral is.

Daar doorheen klinkt het verlangen naar - en de hoop op - bevrijding en vrede. Bijvoorbeeld in een bijzondere bewerking van de muziek van de Andrew Sisters die destijds door krakende illegale radio’s klonk, in tonen en tekst van partizanenmuziek, of in het lichtvoetige La Mer van de Franse chansonnier Charles Trenet. En ook in twee liederen van Maurice Ravel en in het zesstemmige koorwerk Un soir de neige dat Francis Poulenc componeerde in 1945.

Het Haarlems Klein Koor viert in 2020 het twintigjarig bestaan. Het wordt tijdens dit muzikaal zeer afwisselende concert begeleid door onder meer Ben Schueler op klarinet en Wouter van der Lans en Henk Gierveld op piano.

Het concert wordt uitgevoerd op zondag 9 februari om 15 uur in de Waalse Kerk aan het Begijnhof 28 – 30 te Haarlem (op loopafstand van NS-station Haarlem). Na afloop is er gelegenheid voor een drankje.

Voor meer informatie en reserveren: www.haarlemskleinkoor.nl/concert/verlangen-naar-bevrijding

Toegangsprijs: Volwassenen voorverkoop € 15,00, aan de zaal € 18,00. Jonger dan 18 jaar € 5,00.

Dirigent: Robert van der Vinne

Terug naar de agenda

zondag 9 februari 202015.00 uur

Waalse Kerk

Begijnhof 28 – 30, Haarlem

Voorverkoop: € 15,00
Toegang aan de zaal: € 18,00 (€ 5,00 jongeren tot 18 jaar)

Kaartverkoop: www.haarlemskleinkoor.nl